#berobok

252 posts

BEROBOK
Berobok ni Makanan Tradisi Orang Bugis 😊
.
Asal saya beli jagung mesti my boboiboi suruh ibu diorang ni masak bubur (berobok). Cuaca hujan2 ni sedap betul makan berbobok kan 😊

Bahan-bahan Berobok:
1. Jagung 4-6biji dihiris nipis-nipis
2. Beras 1 cawan
3. Sayur manis
4. Kacang panjang
5. Lobak dipotong dadu
6. Kari kerang 
7. Sup bunjut by @adabi_consumer 
8. Rempah 4 sekawan
9. Bawang merah,bawang putih dan halia ditumbuk halus
10. Bahan perasa (garam,black pepper)
11. Kiub pati ayam by @adabi_consumer 
12. Serbuk sup sayur by @adabi_consumer
. .
Bahan untuk hiasan
1. Bawang goreng
2. Daun sup
3. Cili padi
4. Limau kasturi

Cara membuat Berobok 
1. Cuci beras, masukkan beras bersama halia yg ditumbuk dan sup bunjut by @adabi_consumer masak hingga menjadi bubur
3. Apabila beras hampir menjadi bubur masukkan jagung yang telah dihiris nipis-nipis.
4. Jangan letak terlalu banyak air nanti terlalu cair,apabila kuah pekat tambah lagi air sedikit ya
5. Apabila mendidih, serbuk sup sayur dan kiub pati ayam dr @adabi_consumer dan  kari kerang 
6. Sementara tu, tumiskan bahan-bahan yg ditumbuk halus sehingga naik bau dan apabila sudah naik bau tuang ke dalam periuk.
7. Apabila kuah sudah menjadi pekat letak bahan perasa seperti garam,black pepper dan meggie cukup rasa dan masukkan kesemua sayur gaul sehingga rata dan matikan api bila sayur menjadi layu
8. Siap untuk di hidangkan. .
.
.
*** sedap dimakan time masih panas2 πŸ˜ŠπŸ˜‹πŸ˜‹ .
.
@yatiekitchen
@adabi_consumer 
#ykadabicontest65
#berobok 
#makanantradisiorangbugis 
#masakwithlove #sayamasaksayamakan #makanmakan #favfoodmysons

BEROBOK Berobok ni Makanan Tradisi Orang Bugis 😊 . Asal saya beli jagung mesti my boboiboi suruh ibu diorang ni masak bubur (berobok). Cuaca hujan2 ni sedap betul makan berbobok kan 😊 Bahan-bahan Berobok: 1. Jagung 4-6biji dihiris nipis-nipis 2. Beras 1 cawan 3. Sayur manis 4. Kacang panjang 5. Lobak dipotong dadu 6. Kari kerang 7. Sup bunjut by @adabi_consumer 8. Rempah 4 sekawan 9. Bawang merah,bawang putih dan halia ditumbuk halus 10. Bahan perasa (garam,black pepper) 11. Kiub pati ayam by @adabi_consumer 12. Serbuk sup sayur by @adabi_consumer . . Bahan untuk hiasan 1. Bawang goreng 2. Daun sup 3. Cili padi 4. Limau kasturi Cara membuat Berobok 1. Cuci beras, masukkan beras bersama halia yg ditumbuk dan sup bunjut by @adabi_consumer masak hingga menjadi bubur 3. Apabila beras hampir menjadi bubur masukkan jagung yang telah dihiris nipis-nipis. 4. Jangan letak terlalu banyak air nanti terlalu cair,apabila kuah pekat tambah lagi air sedikit ya 5. Apabila mendidih, serbuk sup sayur dan kiub pati ayam dr @adabi_consumer dan kari kerang 6. Sementara tu, tumiskan bahan-bahan yg ditumbuk halus sehingga naik bau dan apabila sudah naik bau tuang ke dalam periuk. 7. Apabila kuah sudah menjadi pekat letak bahan perasa seperti garam,black pepper dan meggie cukup rasa dan masukkan kesemua sayur gaul sehingga rata dan matikan api bila sayur menjadi layu 8. Siap untuk di hidangkan. . . . *** sedap dimakan time masih panas2 πŸ˜ŠπŸ˜‹πŸ˜‹ . . @yatiekitchen @adabi_consumer #ykadabicontest65 #berobok #makanantradisiorangbugis #masakwithlove #sayamasaksayamakan #makanmakan #favfoodmysons - 1 month ago

22 Likes
7 Comments
0
BEROBOK
Berobok ni Makanan Tradisi Orang Bugis 😊
.
Asal saya beli jagung mesti my boboiboi suruh ibu diorang ni masak bubur (berobok). Cuaca hujan2 ni sedap betul makan berbobok kan 😊

Bahan-bahan Berobok:
1. Jagung 4-6biji dihiris nipis-nipis
2. Beras 1 cawan
3. Sayur manis
4. Kacang panjang
5. Lobak dipotong dadu
6. Kari kerang 
7. Sup bunjut by @adabi_consumer 
8. Rempah 4 sekawan
9. Bawang merah,bawang putih dan halia ditumbuk halus
10. Bahan perasa (garam,black pepper)
11. Kiub pati ayam by @adabi_consumer 
12. Serbuk sup sayur by @adabi_consumer
. .
Bahan untuk hiasan
1. Bawang goreng
2. Daun sup
3. Cili padi
4. Limau kasturi

Cara membuat Berobok 
1. Cuci beras, masukkan beras bersama halia yg ditumbuk dan sup bunjut by @adabi_consumer masak hingga menjadi bubur
3. Apabila beras hampir menjadi bubur masukkan jagung yang telah dihiris nipis-nipis.
4. Jangan letak terlalu banyak air nanti terlalu cair,apabila kuah pekat tambah lagi air sedikit ya
5. Apabila mendidih, serbuk sup sayur dan kiub pati ayam dr @adabi_consumer dan  kari kerang 
6. Sementara tu, tumiskan bahan-bahan yg ditumbuk halus sehingga naik bau dan apabila sudah naik bau tuang ke dalam periuk.
7. Apabila kuah sudah menjadi pekat letak bahan perasa seperti garam,black pepper dan meggie cukup rasa dan masukkan kesemua sayur gaul sehingga rata dan matikan api bila sayur menjadi layu
8. Siap untuk di hidangkan. .
.
.
*** sedap dimakan time masih panas2 πŸ˜ŠπŸ˜‹πŸ˜‹ .
.
@yatiekitchen
@adabi_consumer 
#ykadabicontest65
#berobok 
#makanantradisiorangbugis 
#masakwithlove #sayamasaksayamakan #makanmakan #favfoodmysons

BEROBOK Berobok ni Makanan Tradisi Orang Bugis 😊 . Asal saya beli jagung mesti my boboiboi suruh ibu diorang ni masak bubur (berobok). Cuaca hujan2 ni sedap betul makan berbobok kan 😊 Bahan-bahan Berobok: 1. Jagung 4-6biji dihiris nipis-nipis 2. Beras 1 cawan 3. Sayur manis 4. Kacang panjang 5. Lobak dipotong dadu 6. Kari kerang 7. Sup bunjut by @adabi_consumer 8. Rempah 4 sekawan 9. Bawang merah,bawang putih dan halia ditumbuk halus 10. Bahan perasa (garam,black pepper) 11. Kiub pati ayam by @adabi_consumer 12. Serbuk sup sayur by @adabi_consumer . . Bahan untuk hiasan 1. Bawang goreng 2. Daun sup 3. Cili padi 4. Limau kasturi Cara membuat Berobok 1. Cuci beras, masukkan beras bersama halia yg ditumbuk dan sup bunjut by @adabi_consumer masak hingga menjadi bubur 3. Apabila beras hampir menjadi bubur masukkan jagung yang telah dihiris nipis-nipis. 4. Jangan letak terlalu banyak air nanti terlalu cair,apabila kuah pekat tambah lagi air sedikit ya 5. Apabila mendidih, serbuk sup sayur dan kiub pati ayam dr @adabi_consumer dan kari kerang 6. Sementara tu, tumiskan bahan-bahan yg ditumbuk halus sehingga naik bau dan apabila sudah naik bau tuang ke dalam periuk. 7. Apabila kuah sudah menjadi pekat letak bahan perasa seperti garam,black pepper dan meggie cukup rasa dan masukkan kesemua sayur gaul sehingga rata dan matikan api bila sayur menjadi layu 8. Siap untuk di hidangkan. . . . *** sedap dimakan time masih panas2 πŸ˜ŠπŸ˜‹πŸ˜‹ . . @yatiekitchen @adabi_consumer #ykadabicontest65 #berobok #makanantradisiorangbugis #masakwithlove #sayamasaksayamakan #makanmakan #favfoodmysons - 1 month ago

29 Likes
0 Comments
0
Smlm menulas craving tomyam si bos. Ni hari craving sy pulakπŸ˜‚ Berobok bersantan is doneee😘 #berobok #dapurkakdida #masakfromheart

Smlm menulas craving tomyam si bos. Ni hari craving sy pulakπŸ˜‚ Berobok bersantan is doneee😘 #berobok #dapurkakdida #masakfromheart - 3 months ago

20 Likes
0 Comments
0
Yok lunch berobok
#alhamdulillah #syukurinikmathidup #nanikitchen #nanioptimisprime #berobok #jagung #ayam #foodies #food #instafood #lunch

Yok lunch berobok #alhamdulillah #syukurinikmathidup #nanikitchen #nanioptimisprime #berobok #jagung #ayam #foodies #food #instafood #lunch - 4 months ago

10 Likes
0 Comments
0
Sedap sangat ni πŸ˜‹πŸ˜‹ #berobok

Sedap sangat ni πŸ˜‹πŸ˜‹ #berobok - 4 months ago

1 Likes
0 Comments
0
1st #berobok by vell πŸ€—

1st #berobok by vell πŸ€— - 4 months ago

21 Likes
1 Comments
0
#pau ayam
#berobok

#pau ayam #berobok - 6 months ago

9 Likes
0 Comments
0
Berobok idol by kakak ipar 😍
.
.
#berobok #sungkai #lahaddatu

Berobok idol by kakak ipar 😍 . . #berobok #sungkai #lahaddatu - 6 months ago

29 Likes
1 Comments
0
Selamat berhujung minggu followers!
Kamu mesti tau nama makanan ni Kan..ya itula berobok....Salah satu makanan tradisi bugis yang femes disabah terutama sebelah tawau🀀
Serius mcm 2-3 tahun lalu admin last makan...mana mau cari dikk ni ya😣
#craving
#berobok
#kembarasabah 
Psst: carilah wanita Yang pandai masak berobok hahaha

Selamat berhujung minggu followers! Kamu mesti tau nama makanan ni Kan..ya itula berobok....Salah satu makanan tradisi bugis yang femes disabah terutama sebelah tawau🀀 Serius mcm 2-3 tahun lalu admin last makan...mana mau cari dikk ni ya😣 #craving #berobok #kembarasabah Psst: carilah wanita Yang pandai masak berobok hahaha - 10 months ago

183 Likes
8 Comments
0
#berobok 😍

#berobok 😍 - 10 months ago

33 Likes
0 Comments
0
my second berobok πŸ˜‹...
#berobok #begediljagung

my second berobok πŸ˜‹... #berobok #begediljagung - 11 months ago

11 Likes
0 Comments
0
tq bia πŸ€­πŸ€­πŸ˜‹πŸ˜‹ #berobok 😍

tq bia πŸ€­πŸ€­πŸ˜‹πŸ˜‹ #berobok 😍 - 11 months ago

12 Likes
0 Comments
0
πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹
#berobok

πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹ #berobok - 1 year ago

9 Likes
5 Comments
0
Program selawat dan ceramah Sambutan MaulidurRasul KTYS . .
.
β€œMereka itu beriman kepadaku, padahal mereka semua tidak pernah bertemu denganku. Mereka membenarkan diriku tanpa pernah menyaksikan diriku.
.
.
β€œMereka menemui tulisan dan beriman kepadaku. Mereka mengamalkan apa-apa yang ada dalam tulisan itu. Mereka membelaku seperti kamu membelaku. . .
.
β€œDemi Allah, aku sangat ingin berjumpa dengan para kekasihku itu.”
.
#umatakhirzaman
.
.
 #allahhummasolialamuhammad #rezkijumaat #berobok #donut #lekor #karipap tq kak herni. Semoga mendapat anak kembar yang soleh pembimbing umat.😘 @herniabdulhamid @shafza88 tq kak siti semoga rezki bertambah luas. AmeenπŸ™ˆ

Program selawat dan ceramah Sambutan MaulidurRasul KTYS . . . β€œMereka itu beriman kepadaku, padahal mereka semua tidak pernah bertemu denganku. Mereka membenarkan diriku tanpa pernah menyaksikan diriku. . . β€œMereka menemui tulisan dan beriman kepadaku. Mereka mengamalkan apa-apa yang ada dalam tulisan itu. Mereka membelaku seperti kamu membelaku. . . . β€œDemi Allah, aku sangat ingin berjumpa dengan para kekasihku itu.” . #umatakhirzaman . . #allahhummasolialamuhammad #rezkijumaat #berobok #donut #lekor #karipap tq kak herni. Semoga mendapat anak kembar yang soleh pembimbing umat.😘 @herniabdulhamid @shafza88 tq kak siti semoga rezki bertambah luas. AmeenπŸ™ˆ - 1 year ago

19 Likes
3 Comments
0
Hari ni sis masak bubur nasi
Klu kmi pnggil ni berobok ❀❀
Anak2 pnya fav somi pn suka.. #sayamasak#masaksimple#masakanmelayu#malaysianfoodie #malaysianfood #aseanfood #berobok #buburnasi #jommakan#sayasukamakan

Hari ni sis masak bubur nasi Klu kmi pnggil ni berobok ❀❀ Anak2 pnya fav somi pn suka.. #sayamasak #masaksimple #masakanmelayu #malaysianfoodie #malaysianfood #aseanfood #berobok #buburnasi #jommakan #sayasukamakan - 1 year ago

102 Likes
14 Comments
0
"BEROBOK"... One of the famous food in Sabah... Makanan tradisional orang Bugis... Sedap bha. 
Mekasih jiran atas pemberian iniπŸ˜™

#berobok #malaysianfood #foodporn #sabah #bugis #sedapbha

"BEROBOK"... One of the famous food in Sabah... Makanan tradisional orang Bugis... Sedap bha. Mekasih jiran atas pemberian iniπŸ˜™ #berobok #malaysianfood #foodporn #sabah #bugis #sedapbha - 1 year ago

18 Likes
1 Comments
0
#Berobok

#Berobok - 1 year ago

12 Likes
0 Comments
0
~Firsttime masak berobok..Berobok kaki n leher ayam...cmpur sambal belacan..Nahh..Lulus suda jadi anak bugis..Yeahh...Hhahahaha..πŸ˜‚πŸ˜‚~
#berobok

~Firsttime masak berobok..Berobok kaki n leher ayam...cmpur sambal belacan..Nahh..Lulus suda jadi anak bugis..Yeahh...Hhahahaha..πŸ˜‚πŸ˜‚~ #berobok - 1 year ago

13 Likes
5 Comments
0
S a h a b a t since 2008❀️ #10yearsfriendship #rakus #kuatmakan #berobok #5thsyawal #teamrayabujang

S a h a b a t since 2008❀️ #10yearsfriendship #rakus #kuatmakan #berobok #5thsyawal #teamrayabujang - 1 year ago

176 Likes
0 Comments
0
Avengers:infinity war with le pankemberg.. seblm 2 melahap berobok d rumah sister indo.. i love beribok..β™₯️nyem2 koro.. #avengersinfinitywar #avengers #pankem  #berobok #bugisfood

Avengers:infinity war with le pankemberg.. seblm 2 melahap berobok d rumah sister indo.. i love beribok..β™₯️nyem2 koro.. #avengersinfinitywar #avengers #pankem #berobok #bugisfood - 2 years ago

41 Likes
5 Comments
0
load more posts
2019 - © Deskgram. All rights reserved.